Składniki:
szklanka ryżu (do niego, aby napęczniał – 2 szklanki wody)
2 marchewki
pół selera
2 pietruszki
por
20 dkg pieczarek (tu brązowe)
zielony groszek – szklanka mrożonego
kilka plastrów sera żółtego (tu cheddar)
olej do smażenia warzyw – półtorej szklanki
Ryż w niewielkim garnku zalać wodą, posolić (1/3 małej łyżeczki), zagotować i po minucie zawinąć garnek (z pokrywką) w gruby koc na co najmniej godzinę. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, pieczarki na połówki. Warzywa (bez pora) smażyć w garnku na oleju do czasu aż się zarumienią. Pieczarki, na maśle, na patelni. Napęczniały ryż ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to warzywa z olejem, posolić. Dodać groszek, wcześniej podgotowany w wodzie z niewielką ilością soli. Por, pokrojony w krążki sparzyć wrzącą wodą na sitku i ułożyć na warzywach, potem pieczarki z patelni. Na wszystko dodać plastry sera. piec w piekarniku, w 200 stopniach przez kilka minut.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697