Składniki:
70 dkg kapusty kiszonej z marchewką
40 dkg grochu
cebula
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka masła
bulion
Groch zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie kapustę poszatkować, zalać wodą (szklanka), gotować przez godzinę. (mieszać i uzupełniać wodę). W drugim garnku, gotować groch w bulionie (tylko tyle bulionu, żeby go przykrył) na średnim ogniu do czasu aż groch będzie miękki. Na patelni rozpuścić masło, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Ugotowaną kapustę dodać do grochu, dołożyć cebulę z sosem z patelni (i przyprawami), ewentualnie doprawić solą, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697