Składniki:
Kaczka
4 jabłka kulinarne
gałązka rozmarynu
sól
pieprz tłuczony (tu zielony)
majeranek
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, posypać majerankiem. Do środka włożyć rozmaryn, pokrojone jabłka, przełożyć kaczkę do żaroodpornego naczynia i piec przez dwie godziny w190 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika mięso pozostawić w nim jeszcze przez godzinę.
P.S. warto przyprawić kaczkę (bez jabłek) poprzedniego dnia i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697