Składniki:
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
500 g podrobów drobiowych (wątróbka, serca)
mała włoszczyzna
5 ząbków czosnku
4 jajka
czerstwa kajzerka
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
olej i bułka tarta do posmarowania formy
Mięso wołowe pokroić na kawałki i gotować w wodzie (tylko taka ilość wody, żeby przykryła mięso) z przyprawami i ząbkami czosnku w całości przez godzinę (wołowe gotuje się najdłużej). Potem dodać pokrojone mięso wieprzowe, podroby i obrane, umyte i pokrojone warzywa. Uzupełnić wodę. Gotować przez godzinę. Wyławiać składniki łyżką cedzakową. Zmielić w maszynce (najlepiej 2 razy) razem z wcześniej namoczoną bułką. Ewentualnie doprawić. Wbić jajka, wymieszać i włożyć masę do formy, wcześniej posmarowaną olejem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 stopniach przez półtorej godziny (na środkowej półce).
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697