Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pasztet Wielkanocny

Redaktor admin on 2 Kwiecień, 2024 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

500 g wołowiny

500 g wieprzowiny

500 g podrobów drobiowych (wątróbka, serca)

mała włoszczyzna

5 ząbków czosnku

4 jajka

czerstwa kajzerka

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki soli

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

olej i bułka tarta do posmarowania formy

Mięso wołowe pokroić na kawałki i gotować w wodzie (tylko taka ilość wody, żeby przykryła mięso) z przyprawami i ząbkami czosnku w całości przez godzinę (wołowe gotuje się najdłużej). Potem dodać pokrojone mięso wieprzowe, podroby i obrane, umyte i pokrojone warzywa. Uzupełnić wodę. Gotować przez godzinę. Wyławiać składniki łyżką cedzakową. Zmielić w maszynce (najlepiej 2 razy) razem z wcześniej namoczoną bułką. Ewentualnie doprawić. Wbić jajka, wymieszać i włożyć masę do formy, wcześniej posmarowaną olejem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 stopniach przez półtorej godziny (na środkowej półce).

Smacznego!

Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności

Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)