Składniki:
30 dkg mięsa mielonego wołowego
50 dkg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
łyżka lubczyku
natka pietruszki
jajko kajzerka
bułka tarta (2 łyżki)
sól
pieprz
smalec albo olej do smażenia
pieczarki
2 cebule
2 łyżki masła
Mięsa połączyć, dodać jajko, wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej kajzerkę, lubczyk, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sól, pieprz. Wszystko wymieszać, uformować kotlety i smażyć na smalcu albo oleju przez kilka minut z każdej strony. Na drugie patelni usmażyć pieczarki, po 7 minutach dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Posolić. Przełożyć pieczarki z cebulą i sosem na patelnię z kotletami, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez 10 minut. Od czasu do czasu odwracać kotlety na drugą stronę. Wszystko na niezbyt dużym ogniu.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697