Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto kruche ze śliwkami.

Redaktor admin on 25 Lipiec, 2024 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

2 szklanki mąki pszennej – typ 550

jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

200 g masła

15 śliwek

Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło ( pocięte na kawałki ) i jajko. Wszystko wymieszać na gładką masę. Uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. W tym czasie, śliwki przekroić, wyjąć pestki i jeszcze każdą połówkę śliwki przekroić na pół. Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć 1/3. Z pierwszej części uformować placek ( można w formie ugnieść na całość rękami, niekoniecznie wałkować ), następnie ułożyć śliwki. Na nie, z drugiej części ciasta, uformować wałeczki – ułożyć je wzdłuż i wszerz. Naciąć lekko nożem. Piec w piekarniku ( środkowa półka ) przez 50 minut w 170 stopniach.

Smacznego !

P.S. jak ktoś lubi, gotowe, można posypać cukrem pudrem.

Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności

Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)