Składniki :
2 szklanki mąki pszennej – typ 550
jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
200 g masła
15 śliwek
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło ( pocięte na kawałki ) i jajko. Wszystko wymieszać na gładką masę. Uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. W tym czasie, śliwki przekroić, wyjąć pestki i jeszcze każdą połówkę śliwki przekroić na pół. Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć 1/3. Z pierwszej części uformować placek ( można w formie ugnieść na całość rękami, niekoniecznie wałkować ), następnie ułożyć śliwki. Na nie, z drugiej części ciasta, uformować wałeczki – ułożyć je wzdłuż i wszerz. Naciąć lekko nożem. Piec w piekarniku ( środkowa półka ) przez 50 minut w 170 stopniach.
Smacznego !
P.S. jak ktoś lubi, gotowe, można posypać cukrem pudrem.
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697