Składniki:
2 kg pomidorów (twardych) – można przemieszać z pomidorkami koktajlowymi
cukinia
kilka pepperoni (opcjonalnie)
ząbki czosnku – po jednym do słoika
liście laurowe – po jednym do słoika
3 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
3 ziarna pieprzu do każdego słoika
natka pietruszki
trochę koperku – albo inne zioła
3 łyżki oleju do każdego słoika
Zalewa:
5 szklanek wody
pół szklanki cukru
3 łyżki soli
pół szklanki octu
Do wyparzonych słoików wrzucić pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Włożyć po kilka gałązek umytej natki pietruszki, wlać olej. Układać pomidory uprzednio nakłute widelcem (nie będą pękać), pokrojoną cukinię, koperek lub inne zioła. Tu jeszcze są dodane pepperoni. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i sól, wymieszać i zagotować. Następnie wlać ocet i znowu zagotować. Zalać pomidory słoikach, dobrze zakręcić. Potem odwrócić słoiki do góry dnem. Jak nie będzie nic ciekło, zostawić do ostygnięcia. Potem odwrócić. Można też pasteryzować przez 15 minut.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697