Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Gęś pieczona z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Listopad, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Gęś pieczona

Składniki :

  • Gęś ( 4 kg)
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 3 jabłka szara reneta

Gęś jeśli mrożona, rozmrozić w lodówce, świeżą pozbawić piór. Dokładnie umyć – także w środku. Osuszyć, można odciąć kuper. Natrzeć solą morską i pieprzem w środku i na zewnątrz. Wewnątrz natrzeć sporą ilością majeranku. Gęś przykryć folią spożywczą i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Można wymieszać z podrobami dołączonymi do gęsi. Wypełnić nimi wnętrze gęsi i zaszyć igłą z nitką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i piec 4 godziny. Po dwóch godzinach od czasu do czasu polewać gęś stopionym tłuszczem. Podawać z żurawiną albo owocami.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)