Gęś pieczona
Składniki :
- Gęś ( 4 kg)
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
- 3 jabłka szara reneta
Gęś jeśli mrożona, rozmrozić w lodówce, świeżą pozbawić piór. Dokładnie umyć – także w środku. Osuszyć, można odciąć kuper. Natrzeć solą morską i pieprzem w środku i na zewnątrz. Wewnątrz natrzeć sporą ilością majeranku. Gęś przykryć folią spożywczą i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Można wymieszać z podrobami dołączonymi do gęsi. Wypełnić nimi wnętrze gęsi i zaszyć igłą z nitką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i piec 4 godziny. Po dwóch godzinach od czasu do czasu polewać gęś stopionym tłuszczem. Podawać z żurawiną albo owocami.
Smacznego !