Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ryż zapiekany z warzywami i serem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Październik, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ryż zapiekany z warzywami i serem
Składniki:
  • szklanka ryżu
  • mały seler
  • 2 małe marchewki
  • cebula
  • 2 papryczki chili
  • garść fasoli albo groszku
  • olej/oliwa do smażenia – ok. pół szklanki
  • kilka plastrów twardego żółtego sera
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do garnka wlać olej, rozgrzać i wrzucić pokrojone w kostkę (wcześniej obrane) marchewki i seler. Smażyć ok. 10 minut aż do zarumieniania. Odcedzić nad miseczką (oleju nie wylewać z miseczki). Fasolkę ugotować tak, żeby nie była zbyt miękka. Cebulę obrać, pokroić (nie za drobno). Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, zmieszać z cebulą, fasolką i posiekanym chili, na wierzch ułożyć warzywa. Wszystko polać olejem ze smażenia warzyw. Całość obłożyć plastrami sera żółtego. Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)