Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kolorowe warzywa z chrupiącym boczkiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 9 Listopad, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kolorowe warzywa z chrupiącym boczkiem

Składniki:
  • mała cukinia (taka nie ma pestek, za to ma cienką skórę)
  • czerwona cebula
  • papryka czerwona – podłużna albo inna
  • papryczki chili (liczba zależy od upodobań do ostrości)
  • 2 pomidory
  • kilka plastrów wędzonego (nie parzonego) boczku
  • świeże liście bazylii
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
Cukinię umyć (nie obierać ze skórki), przeciąć wzdłuż, potem w poprzek na ok. dwu centymetrowe kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na kawałki. Cebulę, obrać, posiekać (niezbyt drobno). Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić cukinię, paprykę i cebulę. Smażyć bez przykrycia ok. ośmiu minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, obrane ze skórki, pokrojone na ćwiartki. Wszystko posolić i smażyć jeszcze przez trzy minuty. Warzywa powinny być miękkie ale zachowujące chrupkość. Pomidory nie powinny zamienić się w sos. W czasie smażenia się warzyw, wrzucić plastry boczku na patelnię grillową i grillować do czasu aż boczek będzie rumiany i chrupiący. Gotowe warzywa wyłożyć na półmisek, na nie boczek (wraz z sosem). Wszystko posypać listkami bazylii.
Wegetarianom polecam wersję bez boczku. Zamiast niego, pod koniec smażenia się warzyw, można dodać ser: starty żółty albo parmezan i wszystko na dwie minuty przykryć pokrywką.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)