Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wielkopolska golonka peklowana

Redaktor admin on 29 Grudzień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Wielkopolska golonka peklowana.

Przepis:

Przed ostatecznym przyrządzeniem potrawy należy przygotować same golonki. W tym celu należy ja umyć, oczyścić i… zapeklować.

Oto przepis na peklowanie:

  1. Golonki – 2 sztuki
  2. Sól peklowa – 2 duże łyżki (lub 3 małe łyżeczki – raczej nie więcej)
  3. Przegotowana i ostudzona woda – ok. 2 litry
  4. Czosnek – 2 ząbki
  5. Ziele angielskie – 3- 5
  6. Liść laurowy – 4 – 5 liści
  7. Czarny pieprz – 5 – 10 całych ziaren
  8. Cukier – 1 mała łyżeczka (ale to tylko opcja; nie wszyscy stosują)

Golonki przed włożeniem do solanki należy natrzeć rozbitym czosnkiem. Wszystkie przyprawy wrzucić do zalewy, a następnie zanurzyć w niej golonki. Zalewę z golonkami trzymać w chłodnym miejscu albo w lodówce przez 3 dni.

Po zakończeniu peklowania, przystępujemy do gotowania golonek.

W tym celu potrzebujemy:

  1. Golonki – 2 wcześniej poddane peklowaniu
  2. Ziele angielskie – ilości podobne, jak wyżej
  3. Liść laurowy – ilości podobne, jak wyżej
  4. Czarny pieprz – ilości podobne, jak wyżej
  5. Sól kuchenna (nie peklowa) – 2 małe łyżeczki
  6. Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por).

Wszystko zalewamy wodą i gotujemy aż golonki będą miękkie. Długość gotowania zależy od wielkości golonek, ale zazwyczaj wystarczy czas do ok. jednej godziny.

Tak oto przygotowaną golonkę podajemy na dużym talerzu z dodatkiem musztardy lub chrzanu, choć wiele osób w Wielkopolsce lubi golonkę skropioną octem (spirytusowym, a nie winnym). Ja też taką preferuję

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)