Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Paella z krewetkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 15 Marzec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Paella z krewetkami.

Składniki:

  • 225 g dużych krewetek
  • 3/4 szklanki ryżu
  • papryka średnia albo pół dużej papryki
  • marchewka
  • cebula
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 2 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • papryczka chili
  • szczypta szafranu
  • natka pietruszki
  • półtorej szklanki bulionu (więcej nie, ponieważ pomidory puszczą sok)
  • 5 łyżek oliwy

Na głębokiej patelni (ale nie woku) rozgrzać oliwę. Wrzucić do niej obraną i pokrojoną marchewkę, paprykę (bez gniazd nasiennych), chili, pokrojoną cebulę i 3 ząbki czosnku. Po 5 minutach dodać ryż. Mieszać i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, groszek, szafran i bulion. Od tego czasu nie mieszać potrawy. Można lekko potrząsać patelnią. Przykryć pokrywką i podgrzewać na małym ogniu przez 30 minut. Ryż musi wchłonąć płyny. Na drugiej patelni, na rozgrzaną oliwę, wrzucić krewetki z pokrojonymi (nie za drobno) trzema ząbkami czosnku i połową posiekanej natki pietruszki. Smażyć przez kilka minut do czasu aż krewetki będą różowe. Gotowe, dodać do potrawy z ryżem (razem z sosem) i dusić pod przykryciem jeszcze przez dwie minuty. Gotowe danie posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)