Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa krewetkowa z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Listopad, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa krewetkowa

Składniki:
  • 10 krewetek tygrysich
  • pół pora (albo dymka ze szczypiorem)
  • 2 pomidory
  • papryczka chili
  • pół papryki zielonej
  • gałązka trawy cytrynowej (albo starta skórka z cytryny, limonki)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 l bulionu krewetkowego (ewentualnie warzywnego)
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka oleju sezamowego
Warzywa umyć. Por pokroić w krążki, paprykę w paski (bez gniazda nasiennego), chili posiekać, trawę cytrynową rozgnieść, imbir (bez skórki ) zetrzeć na tarce. Na patelni lekko rozgrzać oleje, wrzucić składniki i krewetki. Smażyć przez 2 minuty (mieszać). Dodać sos rybny. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać i dodać do krewetek. Po minucie dodać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać mleko kokosowe. Dobrze posypać zieleniną, na przykład, kolendrą.
Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)