Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Nóżki kurczaka w kawałkach z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 10 Grudzień, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Nóżki kurczaka w kawałkach

Składniki:
  • 2, 3 nóżki kurczaka
  • fenkuł
  • papryka czerwona świeża
  • 2 papryczki ostre
  • papryka w proszku słodka (łyżka)
  • pieprz cayenne (łyżeczka)
  • sól morska (łyżka)
  • cebula
  • olej/oliwa – 2  łyżki
Umyć nóżki. Ostrym nożem usunąć skórkę (najlepiej podważyć i ściągnąć rękami). Usunąć kości, mięso pokroić na dość drobne kawałki. Na patelnię  (dobrze grillową) wlać łyżkę oleju, włączyć ogień i jak patelnia się rozgrzeje, położyć skórki i kości (kości dla smaku). Skórki powinny smażyć się ok. 10 minut, tak aby były rumiane i twarde jak chipsy. Od czasu do czasu przewrócić je na drugą stronę. Usmażone, odłożyć na talerz (także wyjąć kości). Mięso obtoczyć w soli, słodkiej papryce i pieprzu cayenne. Wrzucić na patelnię, na której smażyły się skórki. Obsmażyć kawałki mięsa przez 3 minuty i przełożyć (razem z sosem) do żaroodpornego naczynia. Dodać pokrojony w kostkę fenkuł, papryki i cebulę. Polać oliwą, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180 stopniach przez pół godziny. Gotowe danie wyłożyć na półmisek, pokroić skórki na mniejsze kawałki i ułożyć je na wierzchu. Będą  chrupiące. Można podawać z ryżem, makaronem, kaszą albo jeść z bagietką.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)