Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bigos z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 3 Styczeń, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Bigos

Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 20 dkg mięsa wołowego
  • 30 dkg mięsa wieprzowego  (najlepiej łopatka albo szynka)
  • 20 dkg mięsa cielęcego
  • 20 dkg kiełbasy
  • 3 dkg suszonych grzybów
  • kilka suszonych, wędzonych śliwek
  • 2 cebule
  • sól
  • 2, 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 nasiona jałowca
  • olej do smażenia mięsa
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina (jednak niekoniecznie)
Kapustę poszatkować, gotować w osolonej wodzie ok. 30 minut. Wody powinno być tyle, żeby tylko ją przykryła. Grzyby i śliwki namoczyć (osobno) przez co najmniej godzinę. Wszystkie rodzaje mięs pokroić w kostkę i smażyć (mogą być razem na tej samej patelni), na oleju, przez 40 minut. Posolić, dodać pieprz. Ostatnie 15 minut podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby gotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wywar zachować. Cebulę pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną kiełbasą na patelni. Kapustę odcedzić, dodać mięso, kiełbasę z cebulą, grzyby z wywarem, pokrojone w paski śliwki, ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe. Podlać winem. Wszystko gotować pod przykryciem (pozostawiając małą szczelinę) przez godzinę na małym ogniu.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)