Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kartoflanka z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Styczeń, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kartoflanka

Składniki:
  • 80 dkg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • 3,4 grzybki suszone
  • boczek wędzony – 30 dkg
  • śmietana – 150 ml – 18 procentowej
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Boczek gotować w 2 litrach wody przez pół godziny razem z liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i grzybami. Potem, dodać obrane i pokrojone :włoszczyznę i ziemniaki. Wyjąć boczek. Resztę gotować przez 15 minut. Posolić, dodać pieprz. Pod koniec, przelać do kubka trochę wywaru z zupy, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do zupy. Boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zamiast boczku, warzywa można gotować w dwóch litrach bulionu a do gotowej zupy dodać grzanki (pokrojone w kostkę dwie kromki chleba uprzednio podsmażyć na maśle, na rumiano).
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)