Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bułeczki drożdżowe z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 14 Luty, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Bułeczki drożdżowe

Składniki:
  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • szklanka ciepłego mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 100 g roztopionego, wystudzonego masła
    • 3 żółtka
    • 1 białko
    • 1, 3 paczki świeżych drożdży albo 8 g drożdży suszonych
  • kruszonka:
    • 7 łyżek mąki pszennej
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 1,4 kostki zimnego masła
Drożdże włożyć do miseczki, posypać łyżką cukru, wymieszać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, zalać połową szklanki ciepłego mleka (nie może być za gorące). Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Potem, połączyć je z mąką, cukrem, żółtkami i masłem. Wyrobić ciasto tak, żeby było gładkie. Przykryć je ściereczką (w misce), odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formować kulki na bułeczki, lekko je spłaszczać i układać na blasze, na papierze do pieczenia. Wcześniej, połączyć składniki na kruszonkę, wyrobić, formować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Przygotowane bułeczki do pieczenia posmarować białkiem, posypać kruszonką (ciasto z lodówki zetrzeć na grubej tarce). Piec w piekarniku, w 180 stopniach przez 22 minuty. Gotowe, można posypać cukrem pudrem. Bułeczki można upiec z nadzieniem – ulubionymi owocami albo konfiturą. Wówczas, należy bardziej rozwałkować kawałki ciasta, na każdy kawałek nakładać nadzienie, zlepiać jak pierogi i formować kulkę. Reszta – jak wyżej.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)