Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szaszłyki

Redaktor admin on 26 Kwiecień, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Szaszłyki

Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • cukinia
  • papryki:  żółta, czerwona i zielona
  • kilka pieczarek
  • cebula

Marynata:

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka mielonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • folia aluminiowa
Umyte piersi kurczaka pokroić na kawałki (ok. 3 cm), umyte: cukinię pokroić w krążki (ze skórką), paprykę w paski – niezbyt cienkie, cebulę w krążki, boczek w paski. Składniki marynaty połączyć, wymieszać, włożyć do niej kawałki kurczaka na 15 minut. Na desce układać kawałki folii aluminiowej ( tyle, żeby było można zawinąć szaszłyki ), nad nią nakładać na patyczki ; kurczaka, boczek, cebulę, papryki, cukinię, pieczarki. Wszystko polewać marynatą i zawijać w rulon. Końcówki ścisnąć. Tak zawinięte szaszłyki ułożyć na naczyniu żaroodpornym  (szaszłyki z obu stron powinny wystawać zza naczynia). Piec w 180 stopniach (funkcja grill) przez półtorej godziny.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)