Składniki :
korpus kurczaka albo 5, 6 skrzydełek
3 młode marchewki
2 młode pietruszki
1 młody seler ( z liśćmi )
1 młody por
kilka młodych ziemniaków
kalafior
śmietana albo gęsty naturalny jogurt ( łyżka na talerz )
sól
2 liście laurowe
2 suszone prawdziwki ( opcjonalnie )
5 ziaren ziela angielskiego
2 litry wody
do garnka z wodą włożyć umyty korpus kurczaka albo skrzydełka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ew. prawdziwki. Gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Warzywa i ziemniaki oskrobać, umyć, pokroić ale niezbyt cienko ( ziemniaki w kostkę ). Kalafior umyć, pokroić w małe różyczki. Liście selera dobrze umyć. Wszystko dodać do wywaru. Posolić. Gotować ok. 15 minut. Do gotowej zupy podać śmietanę albo jogurt.
Smacznego !