Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Barszcz ukraiński.

Redaktor admin on 23 Marzec, 2023 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Barszcz ukraiński.

Składniki:

Ćwiartka kurczaka (albo wołowa porcja rosołowa)

włoszczyzna

ćwiartka małej główki kapusty

6 buraków

kilka ziemniaków

50 dkg fasoli

400 ml przecieru pomidorowego

3 łyżki octu

olej do podgrzania buraków

liść laurowy

ziele angielskie (4 ziarna)

sól

pieprz

łyżka cukru

śmietana (mało i opcjonalnie)

3 litry wody

Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Mięso gotować w garnku z wodą na średnim ogniu (drobiowe przez godzinę, wołowe przez 2, 3 godziny). Podczas gotowania uzupełniać wodę. Buraki i kapustę poszatkować, marchewki, selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę (wcześniej wszystko umyć). Dodać do wywaru z mięsem, także kapustę, pora pokrojonego w krążki, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszać i gotować przez 30 minut. Buraki smażyć na oleju, na patelni do miękkości (ok. 20 minut) Dodać do nich przecier pomidorowy, ocet, cukier. Smażyć jeszcze 3 minuty. Następnie dodać do wywaru. Zupę posolić, doprawić pieprzem i gotować jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem można dodać kilka kleksów śmietany.

Smacznego!

Adam Szejnfeld

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)